Bli en bakmästare – klassiska tekniker
Övning ger färdighet och att baka är en färdighet om något. Det är inte bara att sno ihop en deg eller lite smet – det krävs många kunskaper och tekniker, för att inte tala om tålamod, när man bakar. Oavsett om du är en motiverad hemmabagare eller en proffsbagare som funderar på att öppna eget bageri så finns det några tekniker du ska veta om.
Hur blandar du ingredienserna?
Det här är en av de viktigaste kunskaperna inom bakning. Du läser ett recept och ser alla ingredienser och tänker; ok i med dem alla på en gång! Fel! Gör du så lär ditt bröd eller din kaka inte bli en succé. Blanda i turordning och som det står i receptet. Om du inte följer något recept måste du veta detta innan. Vilka ingredienser som gifter sig väl med andra och vad som ska komma före och efter och så vidare. Läs på om de biokemiska processerna först, det är grunden i bakning.
OBS! Det finns dock ett undantag och det är allt i ett-regeln. Den innebär faktiskt att du slänger i alla ingredienser på en gång. Ska inte användas varje gång alltså, utan vid enstaka tillfällen beroende på ingredienserna och resultatet.
Köp vettig utrustning
Utrustningen är viktig vid bakning. Du behöver inte köpa svindyra redskap men se till att du har det som krävs för den bakning du vill utföra. Inom bakning är det både små och stora redskap som krävs, ibland även elektriska apparater som elvisp och köksassistent.
Några olika uttryck inom bakning
Har du hört talas om siktning, ganache och vikning? Att sikta mjöl eller florsocker innebär att du inte häller i mjöl direkt från måttet utan låter det sila igenom en sil eller ett slags durkslag så att det fördelas jämnt.
Vikning innebär att du viker degen om och om igen. Detta görs ofta vid smördegar när du till exempel bakar croissanter. Man gör det också med bröd för att få ett högre bröd.
Ganache innebär att du glaserar en tårta. Men ganache kan också användas för att fylla tårtan. Ofta kombinerar man så att ganache finns både invändigt och som dekoration. Grunden är främst grädde med smält choklad men man kan också smaksätta ganachen.
Baka bästa brödet
Att baka bröd är härligt och det doftar ju så gott efteråt. Det innebär ofta inte dekorationer som på tårtor och cupcakes men att ha hembakt bröd hemma är himmelriket. Men det krävs en del kunskap för att få till det perfekta brödet. Några tips är att fukta det lite innan du sätter in det i ugnen. Baka gärna med bakstenar. Låt brödet jäsa ordentligt. Och sist men inte minst, glöm absolut inte att knåda degen ordentligt.